20 juni 2012, Groningen

Première De Achtertuin van Groningen: "Groningen is groener dan ik dacht"


Televisieserie wordt enthousiast ontvangen tijdens uitverkochte première

"Ik krijg gewoon zin om mijn fiets te pakken en de natuur te verkennen!" Televisieserie De Achtertuin van Groningen heeft enkele bezoekers al flink enthousiast gemaakt op de première avond. Dat is ook precies wat de makers van deze serie voor ogen hadden toen zij vorige zomer de natuurgebieden rondom Groningen bezochten met hun camera's, een presentatrice en een boswachter van Vereniging Natuurmonumenten.


Een voorproefje van De Achtertuin van Groningen was afgelopen dinsdagavond te zien in een gezellig druk Usva-theater. Tijdens de première waren er twee afleveringen te zien en kon het publiek kennismaken met de filmmakers en het team dat deze serie mogelijk heeft gemaakt.

Filmmakers Mirre Oost en René de Boer begonnen de serie met een goed idee, maar zonder budget. Mirre Oost: "Dat we dan een jaar later een vijfdelige serie neer hebben gezet die wordt uitgezonden op OOG TV, dat is toch te gek!" Tijdens de productie ontvingen de makers een aantal financiële bijdragen, o.a. van de Vereniging Natuurmonumenten en van particulieren. Door een beroep te doen op een bevlogen team van vrijwilligers is de serie uiteindelijk met een bescheiden budget tot stand gekomen.

René De Boer: "Natuurlijk hebben we tijdens het filmproces weleens met onze handen in het haar gezeten. Soms moesten we snijden in mooie shots en scènes omdat het materiaal gewoonweg niet past in de sfeer. Dan is de toonzetting niet helemaal goed en moet je moeilijke beslissingen nemen. Maar alles voor het beste resultaat."
Na alle montages en kritische blikken is er een vlotte vijfdelige serie ontstaan over natuurgebieden De Onlanden, het Noordlaarderbos, Landgoed de Braak, Kardinge en Friescheveen. Iedere aflevering brengen presentatrice Marloes ten Kate ("een echt stadsmens", aldus Mirre Oost) en boswachter Bart Zwiers een verhaal over het natuurgebied dat zij bezoeken en over alle bijzondere planten, bomen en beesten die daar leven.

Dat stadsmens Marloes veel kan leren van de boswachter, roept wellicht geen verbazing op. De informatie uit de twee getoonde afleveringen blijkt tijdens de première ook verrassend te zijn voor het publiek. Een bezoeker: "Mijn hele leven woon ik in de stad Groningen. Je weet dan echt wel dat er natuur in de buurt is. Toch is Groningen groener dan ik dacht! Ik moet er deze zomer maar eens op uit."

De Achtertuin van Groningen is bedoeld voor studenten, stadjers en iedereen die van natuur houdt. De terugkerende boodschap is: pak de fiets en ontdek vlak bij Groningen de mooiste plekken om rond te dwalen en je te verbazen over de schoonheid van de natuur.

De Achtertuin van Groningen is iedere donderdagavond te zien van 21 juni tot en met 19 juli vanaf 17.30 op OOG TV.
OOG TV is te ontvangen op kanaal 7 op uw televisie of kanaal 40 op Ziggo TV.

download dit persbericht

PERS INFORMATIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting BeeldBepalend
E-mail info@stichtingbeeldbepalend.nl
Website www.stichtingbeeldbepalend.nl
Facebook www.facebook.com/achtertuintv

NOOT VOOR DE REDACTIE

Een jaar geleden besloot regisseur Mirre Oost om samen met cameraman René de Boer een televisieserie te maken over de spectaculaire natuur dichtbij huis. Samen met boswachter Bart Zwiers en presentatrice Marloes ten Kate was de invalshoek voor de serie snel gevonden. Inmiddels bestaat het team uit vijfentwintig enthousiaste vrijwilligers (waaronder studenten, en pas-afgestudeerden en professionals uit Groningen) die allemaal een eigen bijdrage leveren aan het project. Op www.achtertuinvangroningen.nl leest u meer over het project, de medewerkers en de afleveringen.